home sitemap

Tips voor een succesvolle aanbesteding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor aanbestedingen. Zorg dat u zo effectief en zorgvuldig mogelijk aan de slag gaat!

10 regels voor succesvol tenderen:

  1. Wees selectief. Schrijf alleen in wanneer u zeker weet dat  u aan alle eisen voldoet en de opdracht aankunt. Bepaal bijvoorbeeld dat u jaarlijks tijd heeft om aan 5 aanbestedingen mee te doen en kies ze zorgvuldig uit.
  2. Ook kleine bedrijven kunnen meedoen aan aanbestedingen. Zorg voor goede en betrouwbare samenwerkingspartners zodat u aan de deelname-eisen voldoet.
  3. Wees nauwkeurig, iedere fout kan tot uitsluiting leiden
  4. Maak gebruik van de mogelijkheid die de aanbestedende partij biedt tot het stellen van vragen.
  5. Zorg voor een duidelijke en aantrekkelijke bedrijfspresentatie. Het dossier is uw visitekaartje. Hou u bij het presenteren van de informatie bovendien aan de volgorde zoals die in de aanbestedingsaanvraag is aangegeven zodat uw beoordelaars niet hoeven te zoeken.
  6. Zet in op teamwork. Ga met meerdere personen binnen uw bedrijf om de tafel en bepaal gezamenlijk uw bedrijfsstrategie en visie. Leg bepaalde onderdelen van de aanbesteding voor aan uw mensen en maak ook met een aantal kritische medewerkers de offerte.
  7. Bekijk welke certificeringen nuttig zijn voor uw bedrijf. Overheden gaan niet met zomaar een partij in zee. Een kwaliteitszorgsysteem als ISO komt niet alleen uw bedrijfsvoering ten goede maar vergroot ook uw kansen bij het binnenhalen van een opdracht.
  8. Laat altijd een adviseur naar uw aanbesteding kijken. Een fout is zo gemaakt. Bovendien kan een adviseur u helpen om uw inschrijving naar een hoger niveau te tillen, waardoor u meer kans maakt om de opdracht binnen te halen.
  9. Zorg dat de inschrijving ruim op tijd binnen is, inzendingen die te laat binnen zijn worden niet meer bekeken. Zonde van al uw werk.
  10. Als u niet wint, vraag dan wat de redenen zijn. Daar kunt u iets van opsteken voor de volgende keer.

Terug